Karakter
Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande beschreven karaktereigenschappen niet tot mijn ideaal behoren. In mijn ogen hoort een Boerboel een kalme, stabiele hond te zijn die graag bij zijn “familie” is. Hij heeft een sterk waakinstinct dat absoluut niet aangewakkerd hoeft te worden. Wanneer zijn eigenaren thuis zijn, zal hij niet of nauwelijks blaffen. Als hij blaft is dit om zijn familie te waarschuwen dat er iets of iemand is en zij vervolgens kunnen bepalen wat ze “ermee doen”. Als het bezoek oké wordt bevonden en wordt binnengelaten, accepteert de Boerboel dit en is vriendelijk. Hij is niet argwanend of terughoudend tegenover vreemden. Dit duidt in mijn ogen namelijk op een onzekere hond, wat de Boerboel niet hoort te zijn. De Boerboel houdt ervan om met zijn familie er op uit te trekken en heeft dagelijks zeker wat activiteit nodig. Hij is actief en speels buiten en gedraagt zich binnen rustig en lekker lui. Wanneer het echt nodig is, hoort de Boerboel in de bres te springen voor zijn familie.
Het karakter van de Boerboel.
Het volgende stuk baseer ik op mijn ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan met de Boerboels die ik ben tegengekomen, heb opgevoed en gefokt. Daarnaast heb ik de nodige literatuur gelezen en lezingen over gedrag en genetica bijgewoond, die de basis hebben gevormd van mijn mening en kennis over het ontwikkelen van bepaalde gedragingen bij de hond.
De Boerboels die wij hebben opgevoed, gefokt en hebben mogen ontmoeten, zijn niet alleen verschillend van uiterlijke kenmerken, maar bovenal ook heel verschillend van karakter. Een grote rol hierin speelt uiteraard onder andere opvoeding, socialisatie en plaats in de roedel.
Een ander belangrijke component is de genetische bagage. Men denkt dat het karakter voor een groot deel genetisch bepaald wordt, dat ondanks de omgevingsfactoren het zich zo zal vormen, zoals reeds in de embryo genetisch vastligt. Ikzelf geloof hier heilig in. De reden hiervan is dat we in het verleden een nest gefokt hebben, waarvan bijna iedere pup, op een enkele uitzondering na, een bepaalde vorm van agressie heeft ontwikkeld. Deze pups groeiden op in verschillende gezinnen en kregen zodoende een verschillende opvoeding en maakten andere dingen mee. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat al deze pups een verkeerde opvoeding hebben gehad of slecht gesocialiseerd zijn. Dat het gedrag genetisch vastgelegen heeft, lijkt mij veel waarschijnlijker.
Zo zie ik ook bij mijn eigen honden een duidelijk verschil in karakter, die naar mijn weten allemaal nagenoeg dezelfde opvoeding en socialisatie hebben gehad. Ditzelfde ben ik tegengekomen bij andere fokkers (ook in Zuid-Afrika): alle Boerboels in eenzelfde omgeving opgegroeid en sommige groeien uit tot rotzakken, anderen vluchten weg als je in de buurt komt en dan zijn er natuurlijk nog de gemoedelijke types die denken dat ze gefokt zijn om te dienen als schoothond! De karakters die ik zojuist geschetst heb zijn extremen en men moet weten dat het gros van de Boerboels genuanceerdere karaktereigenschappen heeft.
Nu denkt men misschien dat het fokken met twee vriendelijke en sociale Boerboels zal leiden tot pups met eenzelfde karakter. Niets is helaas minder waar. De twee Boerboels kunnen beiden een genetische bagage hebben met mogelijk andere karaktereigenschappen afkomstig van de voorouders. Wanneer deze twee honden gekruist worden, zal dit in een bepaald percentage van de pups naar voren komen. Dit maakt het fokken van bepaalde karaktereigenschappen zo ontzettend moeilijk en onmogelijk om een eigenschap 100% terug te zien in je pups.
Wederom bespreek ik voor het gemak en de duidelijkheid de extremen. Door de jaren heen ben ik regelmatig angstige en agressieve Boerboels tegengekomen, in het bezit geweest van en gefokt. In mijn ogen is de scheidslijn tussen angstig en agressief gedrag zeer dun. Agressief gedrag ontwikkelt zich namelijk vaak bij een angstige hond als een defensief middel: “Als ik maar groot doe en veel lawaai maak, dan blijven die enge mensen wel op een afstand.” Hoe je als eigenaar omgaat met een van nature angstige hond, zal bepalend zijn in hoe zich dit gedrag verder ontwikkelt. Onzeker zal de hond enigszins blijven, maar of de hond, en in welke omvang, defensief gedrag ontwikkelt, zal afhangen van de omgevingsaspecten: hanteert de baas bijvoorbeeld “de regels van de roedel” dat maakt dat hij een echte leider is.
Dan zijn er ook nog de dominant-agressieven. Dit is een zelfzekere hond die de leiding wil nemen. Als de eigenaar niet in staat is leider te zijn van zijn hond zal deze de leiding overnemen. Dit uit zich dan vaak in een bepaalde vorm van agressie.
De Boerboel is een hond die pas laat mentaal volwassen is, waardoor het volledig ontwikkelde karakter zich pas kan openbaren op ongeveer driejarige leeftijd.
Veel mensen spreken over de “switch”. Dit zou betekenen dat de hond van het ene op het andere moment, of van de ene op de andere dag, van een lieve vrolijke hond omslaat in een monster dat alles in zijn omgeving wil aanvallen. Hier geloof ik niet in. Ik denk dat zo’n hond al veel eerder bepaalde signalen afgeeft, dat hij zich in een zekere richting aan het ontwikkelen is of aanleg heeft voor een bepaalde karaktereigenschap. De eigenaar merkt dit gedrag echter pas in een later stadium duidelijk op. Het ontstaan van gedrag gaat namelijk langzaamaan en is moeilijk te interpreteren of überhaupt op te merken. Daarbij zijn wij mensen niet in staat op dezelfde manier te communiceren als honden, ook al denken misschien velen dat ze dit wel kunnen.
De genetische bagage is bepalend in wat voor richting het karakter zich ontwikkelt. De mate en het moment waarin het zich openbaart, is afhankelijk van omgevingsfactoren en leeftijd.
Aangezien ik geen gedragsdeskundige ben en al helemaal geen geneticus, is het misschien verstandig, indien je nieuwsgierig geworden bent, deze pagina’s eens te bekijken:
- http://www.el-minjas.com/hondengedrag.htm
- http://www.dogweb.nl/gedrag/inhoud.html
- http://www.gencouns.nl/artikelen/1996%20Erfelijkheid%20en%20gedrag.pdf
met dank aan http://www.boerboel.org/informatie.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb